Vplyv novely zákona o dani z príjmov na zmluvy s medzinárodným prvkom

Týmto si Vás dovoľujeme informovať o doplnených ustanoveniach novelizovaného zákona o dani z príjmov v oblasti cezhraničných vzťahov, ktoré môžu mať významný dopad pri uzatváraní zmlúv so zahraničným partnerom.

V zmysle ustanovenia § 43 ods. 25 zákona č. 595/2003 Z. z. o dani z príjmov v znení neskorších predpisov (ďalej len „ZDP“), ak platiteľ dane nevie preukázať konečného príjemcu vyplácaného príjmu podľa § 16 ods. 1, zrazí daň vo výške podľa odseku 1 písm. c) z tohto príjmu a v oznámení o zrazení a odvedení dane podávanom podľa odseku 11 neuvádza identifikačné údaje o prijímateľovi, ak ide o

a) fyzickú osobu v členení meno, priezvisko, adresu trvalého pobytu a dátum jej narodenia,

b) právnickú osobu v členení názov, adresa sídla a jej identifikačné číslo.

Daň podľa ustanovenia § 43 ods. 1 písm. c) ZDP sa vyberá vo výške 35%.

Platiteľ dane, ktorý pri vyplácaní príjmu slovenskému nerezidentovi (t.j. daňovníkovi s obmedzenou daňovou povinnosťou) nevie preukázať konečného príjemcu tohto príjmu, je povinný zraziť daň vo výške zvýšenej sadzby dane 35% z tohto príjmu.

V zmysle ustanovenia § 2 písm. af) ZDP sa konečným príjemcom príjmu rozumie osoba, ktorej plynie príjem v jej vlastný prospech a má právo využívať tento príjem neobmedzene bez zmluvnej alebo inej právnej povinnosti previesť príjem na inú osobu alebo stála prevádzkareň tejto osoby, ak činnosť spojená s týmto príjmom je vykonávaná touto stálou prevádzkarňou, alebo majetok, s ktorým tento príjem súvisí, je funkčne spojený s touto stálou prevádzkarňou; za konečného príjemcu príjmu sa nepovažuje osoba, ktorá koná ako sprostredkovateľ za inú osobu. V zmysle interpretácie smerníc EÚ a zmlúv o zamedzení dvojitého zdanenia konečný príjemca príjmov preberá riziko a kontrolu nad týmito príjmami a má právo ich využívať bez povinnosti previesť ich ďalej na inú osobu.

Príjmom zo zdrojov na území Slovenskej republiky (ďalej len „SR“) daňovníka s obmedzenou daňovou povinnosťou je podľa ustanovenia § 16 ods. 1 ZDP príjem zo všetkých úhrad od daňovníkov s neobmedzenou daňovou povinnosťou a od stálych prevádzkarní daňovníkov s obmedzenou daňovou povinnosťou okrem úhrad za tovar.

Príjmom slovenského nerezidenta zo zdrojov v SR sú okrem iného aj odplaty za poskytnutie práva na použitie alebo za použitie predmetu priemyselného vlastníctva, softvéru, know-how, autorského zákona, úroky z poskytnutých úverov a pôžičiek, nájomné za využitie hnuteľných vecí umiestnených v SR či odplaty za poskytnutie služieb obchodného, technického alebo iného poradenstva, za spracovanie dát, za marketingové služby, z riadiacej činnosti a sprostredkovateľskej činnosti.

Riziká / Odporúčania / Záver

Spoločnostiam, ktoré vystupujú v pozícii platiteľa príjmu (t.j. napr. v pozícii nájomcu) a vyplácajú príjmy slovenskému nerezidentovi odporúčame, aby mali s dodávateľom zmluvne ošetrené nasledovné oblasti:

• prehlásenie dodávateľa o jeho daňovej rezidencii a poskytnutia Potvrdenia o daňovej rezidencii / Certification on Tax-payers Residence. Platiteľ by nemal byť povinný odoslať platbu, dokiaľ takéto potvrdenie nemá k dispozícii.

• prehlásenie dodávateľa o tom, že je konečný príjemcom príjmu; Ak platiteľ príjmu, ktorý pri vyplácaní príjmu nevie preukázať konečného príjemcu vyplácaného príjmu, je povinný kontaktovať FinservisTax za účelom konzultácie ďalšieho postupu.

• dojednanie o bezodkladnej povinnosti notifikovať platiteľa príjmu v prípade zmeny daňovej rezidencie alebo zmeny konečného príjemcu;

• dojednanie o poskytnutí potrebnej súčinnosti v nevyhnutných administratívnych požiadavkách;

Súčasne, v prípade, ak sa očakáva zrážanie dane na Slovensku podľa slovenských všeobecne záväzných právnych predposiv odporúčame, aby súčasťou zmluvy bolo jasné dojednanie, či platiteľ príjmu pri výplate príjmu zrazí daň z dohodnutej odplaty, alebo a či suma dohodnutej odplaty zvyšuje o daň zrazenú platiteľom na Slovensku (tzv. gross-up klauzula).

V prípade, že nie je možné príslušnú uzatvorenú zmluvu medzi zahraničným dodávateľom a slovenským platiteľom príjmu upraviť, požiada platiteľ príjemcu príjmu dodávateľa o poskytnutie samostatného prehlásenia o daňovej rezidencii a prehlásenie konečného príjemcu príjmu.

Spoločnostiam, ktoré vystupujú v pozícii príjemcu platby (t.j. napr. v pozícii prenajímateľa) a sú príjemcom príjmu od slovenského nerezidenta odporúčame, aby mali s platiteľom príjmu zmluvne upravené nasledovné oblasti:

• dojednanie o poskytnutí potrebnej súčinnosti v nevyhnutných administratívnych požiadavkách, t.j. poskytnutie potvrdenia o zrazenej dani a minimalizácia sumy zrazenej dane;

• dojednanie, či platiteľ príjmu pri výplate príjmu zrazí daň a či suma dohodnutej odplaty zahŕňa túto zrážkovú daň alebo sa dohodnutá odplata o túto uplatnenú zrážkovú daň zvýši (tzv. gross-up klauzula).

Vzhľadom na vyššie uvedené doplnené ustanovenia ZDP odporúčame všetkým spoločnostiam, ktoré plánujú obchodovať so zahraničnými partnermi a uzatvárať s nimi zmluvy, aby jednotlivé zmluvné dojednania konzultovali so spoločnosťou FINSERVIS TAX, s.r.o.. FINSERVIS TAX, s.r.o. má pripravené odporúčané klauzuly do textu zmlúv v anglickom aj slovenskom jazyku.

Stiahnuť PDF