Uplatňovanie oslobodenia od DPH pri službách vzťahujúcich sa na dovážaný tovar

Týmto si Vás dovoľujeme informovať o uplatňovaní oslobodenia služieb vzťahujúcich sa na dovážaný tovar od DPH v zmysle novovydaného Usmernenia Finančného riaditeľstva SR k uplatňovaniu oslobodenia od dane pri dovoze tovaru podľa § 48 ods. 8 zákona o DPH.

Prostredníctvom FST News sme Vás v októbri 2017 informovali o uplatňovaní oslobodenia od dane pri službách spojených s vývozom alebo dovozom tovaru pod colným opatrením v nadväznosti na Usmernenie Finančného riaditeľstva SR k uplatňovaniu oslobodenia od dane pri vývoze služieb podľa § 47 ods. 6 zákona o DPH. Podľa tohto usmernenia je uplatnenie oslobodenia podmienené existenciou priameho vzťahu medzi poskytovanou službou a vývozom tovaru alebo dovozom tovaru pod colným opatrením* a zároveň existenciou priameho právneho vzťahu medzi poskytovateľom služby a vývozcom / dovozcom / príjemcom dotknutých tovarov.

V súvislosti s vyššie uvedenými skutočnosťami a za účelom zabránenia vzniku nejasností vydalo Finančné riaditeľstvo SR usmernenie, v zmysle ktorého sa oslobodenie od dane služieb vzťahujúcich sa na dovážaný tovar podľa § 48 ods. 8 zákona o DPH uplatňuje podľa doterajšieho postupu.

Podľa ustanovenia § 48 ods. 8 zákona č. 222/2004 Z. z. o dani z pridanej hodnoty v znení neskorších predpisov (ďalej len „ZDPH“) sú od dane oslobodené služby vzťahujúce sa na dovážaný tovar, ak hodnota týchto služieb je zahrnutá do základu dane pri dovoze tovaru podľa ustanovenia § 24 ZDPH.

V zmysle predmetného usmernenia oslobodenie od DPH pri službách spojených s dovozom nie je podmienené existenciou priameho právneho vzťahu medzi poskytovateľom služby a dovozcom. Oslobodenie od DPH je pri týchto službách možné uplatniť, ak hodnota týchto služieb je zahrnutá do základu dane aj v prípade, ak tieto služby nie sú priamo poskytnuté dovozcovi alebo príjemcovi tovaru v konečnom štádiu obchodného reťazca.

Podmienkou pre uplatnenie oslobodenia však je, že dovozca a aj zasielateľ musia mať k dispozícií dôkazy, t.j. jednotný colný doklad, príp. tranzitné colné vyhlásenie, ktorými preukážu, že preprava tovaru bola poskytnutá v súvislosti s dovozom tovaru z územia tretieho štátu, v ktorom sú uvedené informácie o položkách vchádzajúcich do základu dane pri dovoze.

Stiahnuť PDF


* t.j., ak má dovážaný tovar pri jeho vstupe na územie EÚ postavenie dočasne uskladneného tovaru alebo ak je umiestnený do slobodného colného pásma alebo do slobodného colného skladu, alebo je prepustený do colného režimu uskladňovanie v colnom sklade, do colného režimu aktívny zušľachťovací styk, do colného režimu dočasné použitie s úplným oslobodením od dovozného cla alebo do colného režimu vonkajší tranzit, alebo ak je vpustený do teritoriálnych vôd

Oslobodené od DPH sú služby vzťahujúce sa na dovážaný tovar, ak hodnota týchto služieb je zahrnutá do colnej hodnoty tovaru, resp. do základu dane pri dovoze tovaru.

Dovozca a aj zasielateľ (špedičná spoločnosť) musia mať k dispozícií dôkazy, ktorými preukážu, že preprava tovaru bola poskytnutá v súvislosti s dovozom tovaru z územia tretieho štátu do miesta určenia, kedy sú prepravné služby zahrnuté do základu dane pri dovoze.

Príklad

Dovozca (slovenský platiteľ DPH) dováža na územie SR tovar z Ukrajiny. Prepravu tovaru si dovozca objednal u zasielateľa (slovenský platiteľ DPH). Zasielateľ prepravu tovaru obstaral vo vlastnom mene a na účet dovozcu u dopravcu (slovenský platiteľ DPH). Hodnota prepravných služieb je zahrnutá do základu dane pri dovoze. Pre účely ZDPH platí, že ak zdaniteľná osoba vo svojom mene pre inú osobu obstará dodanie služby, táto zdaniteľná osoba službu sama prijala a sama dodala (ust. § 9 ods. 4 ZDPH).

Dopravca na dodanie prepravnej služby pre zasielateľa uplatní oslobodenie od DPH podľa ust. § 48 ods. 8 ZDPH, t.j. faktúru vystaví bez DPH a uvedie slovnú informáciu „dodanie je oslobodené od dane“.

Zasielateľ na dodanie prepravnej služby pre dovozcu taktiež uplatní oslobodenie od DPH, t.j. faktúru vystaví bez DPH a uvedie slovnú informáciu „dodanie je oslobodené od dane“.

Dopravca aj zasielateľ musia mať k dispozícii dôkazy, ktorými vedia preukázať, že preprava tovaru bola poskytnutá v súvislosti s dovozom tovaru z územia tretieho štátu.