Poskytovanie sponzorského a jeho vplyv na základ dane z príjmov

Týmto si Vás dovoľujeme informovať o postupe pri poskytnutí sponzorského podľa Zákona o dani z príjmov a Zákona o športe a jeho vplyv na základ dane z príjmov.

 Podľa § 17 ods. 19 písm. h) zákona č. 595/2003 Z. z. o dani z príjmov v znení neskorších predpisov (ďalej „ZDP“) sú súčasťou základu dane daňovníka po zaplatení výdavky (náklady) na sponzorské u sponzora na základe zmluvy o sponzorstve v športe poskytnuté počas obdobia trvania zmluvy o sponzorstve v športe v rozsahu podľa jeho skutočného použitia v príslušnom zdaňovacom období, ak v príslušnom zdaňovacom období sponzor vykáže kladný základ dane.

Podmienky daňovej uznateľnosti

1. Zmluva o sponzorstve v športe
2. Príjemca sponzorského
3. Zaplatenie a použitie sponzorského
4. Prepojenie na zdaniteľné príjmy sponzora
5. Kladný základ dane
6. Zverejňovanie sponzorovaným

 Podľa zákona o dani z príjmov je sponzorský príspevok daňovo uznaným výdavkom.

1.  Zmluva o sponzorstve v športe

Sponzorské je možné poskytnúť iba na základe Zmluvy o sponzorstve v športe, ktorá musí byť uzatvorená písomne a obsahovať tieto náležitosti v zmysle §51 ods.3 zákona č. 440/2015 Z. z. o športe (ďalej „ZoŠ“):
a) identifikačné údaje zmluvných strán,
b) obdobie trvania zmluvy, najviac do konca štvrtého roku nasledujúceho po roku, v ktorom bola sponzorovanému poskytnutá prvá časť sponzorského,
c) spôsob zániku zmluvy,
d) účel a rozsah sponzorského vrátane časového rozvrhu a spôsobu jeho poskytnutia a použitia,
e) podmienky, ktoré musí sponzorovaný splniť na poskytnutie sponzorského vrátane lehoty na oznámenie ich splnenia.

Súčasťou zmluvy o sponzorstve je v zmysle §51 ods.4 ZoŠ výpis z informačného systému športu o spôsobilosti prijímateľa verejných prostriedkov sponzorovaného a čestné vyhlásenie sponzora že:

1. sponzor nemá nedoplatky na daniach a cle,
2. voči sponzorovi nie je vedené konkurzné konanie, nie je v konkurze, v reštrukturalizácii a nebol proti nemu zamietnutý návrh na vyhlásenie konkurzu pre nedostatok majetku a
3. sponzor nemá evidované nedoplatky poistného na zdravotné poistenie, sociálne poistenie a príspevkov na starobné dôchodkové sporenie.

Vzor Zmluvy o sponzorstve v športe prikladáme v prílohe.

 Sponzor nesmie mať nedoplatky na daniach, cle a poistnom ani byť v konkurze alebo reštrukturalizácii.

2. Príjemca sponzorského
Príjemcom môže byť športovec, športový odborník (tréner a inštruktor športu) a športová organizácia (klub), ktorí sú členmi národného športového zväzu, národnej športovej organizácie alebo medzinárodnej športovej organizácie alebo športový reprezentant. Národným športovým zväzom je napríklad Slovenský futbalový zväz alebo Slovenský zväz ľadového hokeja.

Zoznamy uznaných národných športových zväzov a národných športových organizácii sú k dispozícii tu.

Zoznam medzinárodných športových organizácii je k dispozícii tu.

Príjemcom nemôže byť športovec alebo organizácia, ktorí nie sú členmi národného športového zväzu, národnej športovej organizácie alebo medzinárodnej športovej organizácie, okrem športového reprezentanta, napríklad občianske združenie. Ak sú finančné prostriedky poskytnuté týmto športovcom alebo organizáciám, nejde o sponzorské ale vo všeobecnosti o dar, ktorý nie je daňovo uznaným výdavkom.

3. Zaplatenie a použitie sponzorského

V zmysle §17 ods.19 písm. h) ZDP si sponzor môže sponzorské uplatniť ako daňový výdavok, len ak ho skutočne zaplatí. Zároveň platí, že v danom roku si môže sponzor uznať iba tú časť sponzorského, ktorú klub/športovec skutočne použil v súlade s účelom Zmluvy.

Napríklad ak sa podľa Zmluvy zmluvné strany dohodli, že sponzorské bude použité v priebehu 3 rokov a v prvom roku klub/športovec použije 1/3 poskytnutých prostriedkov, sponzor si môže dať do daňových výdavkov iba 1/3 zo sponzorského, za podmienky, že ho aj skutočne zaplatil. Z pohľadu dani z príjmov je neuplatnené sponzorské prechodnou položkou. Sponzor si uplatní do nákladov celú sumu sponzorského v prvom roku poskytnutia, avšak nepoužité 2/3 budú v prvom roku poskytnutia pripočítateľnou položkou. Následne v druhom a tretom roku už sponzorské nebude zahrnuté v nákladoch sponzora, ale bude odpočítateľnou položkou, čiže zníži základ dane sponzora.

V prípade ak sponzorské nie je použité do konca obdobia, na ktoré bola uzatvorená Zmluva o sponzorstve v športe alebo nebolo použité v súlade s účelom Zmluvy, je klub/športovec povinný vrátiť nevyčerpanú sumu alebo sumu, ktorá bola použitá v rozpore s dohodnutým účelom.2

Klub/športovec je povinný použiť sponzorské v súlade s účelom Zmluvy. Účelom môže byť napríklad nákup výstroje, technické vybavenie tréningu, sústredenie a podobne. Ak je prijímateľom sponzorského klub, môže sponzorské použiť aj na výplatu mzdy športovcov, ak je to dohodnuté v Zmluve. Pokiaľ je prijímateľom priamo športovec alebo športový odborník, nemôže byť sponzorské použité na vyplatenie mzdy, odmeny ani na úhradu nákladov na osobnú spotrebu.

Zároveň má sponzor právo žiadať informácie a doklady o použití sponzorského a klub/športovec je povinný mu ich poskytnúť, pretože, iba ak klub/športovec sponzorské skutočne použil, a to na účel dohodnutý v Zmluve, môže si sponzor poskytnuté sponzorské uplatniť ako daňový výdavok. V prípade, že sponzorské nebude použité, pre sponzora bude takéto sponzorské predstavovať nedaňový výdavok.

4. Prepojenie na zdaniteľné príjmy sponzora
Klub/športovec môže podľa § 51 ods.2 ZoŠ uvádzať názov alebo obchodné meno, sídlo, logo sponzora alebo logo jeho výrobku v spojení s účelom poskytnutia sponzorského. Náklady na uvádzanie sponzora však nesmú presiahnuť 10% hodnoty sponzorského. To znamená, že ak klub/športovec robí svojmu sponzorovi reklamu, napríklad formou banneru na štadióne alebo nášivkách na dresoch, náklady na tento banner alebo nášivky nemôžu presiahnuť 10% zo sumy prijatého sponzorského. Pre daňovú uznateľnosť sa vždy skúma, či bol výdavok vynaložený na dosiahnutie, zabezpečenie a udržanie príjmov. Sponzor je povinný disponovať evidenciou, ktorá dostatočne preukáže spojenie sponzorovho mena či výrobkov s klubom/športovcom. A to napríklad vo forme fotodokumentácie bannerov sponzora na štadióne, dresov hráčov s uvedeným logom sponzora, formou článkov o klube/športovcovi, v ktorých bude uvedené meno sponzora, formou audiovizuálnych prostriedkov, napríklad, keď pri rozhovore s hráčmi bude jasne spomenuté alebo viditeľné meno sponzora a podobne, avšak náklady na uvádzanie sponzora nesmú nepresiahnuť viac ako 10% zo sumy sponzorského.

5. Kladný základ dane
Sponzorské je v zmysle §17 ods.19 písm. h) ZDP uznané za daňový výdavok iba ak sponzor vykáže kladný základ dane.

6. Zverejňovanie sponzorovaným

Klub/športovec je povinný zverejniť podpísanú Zmluvu o sponzorstve v športe do 30 dní od jej uzatvorenia. Takisto je povinný zverejňovať jej zmeny a ďalšie doplnenia. Okrem Zmluvy je povinný zverejňovať aj informácie o spôsobe použitia sponzorského. Zverejňovať tieto údaje je klub/športovec povinný v informačnom systéme športu, kým nebudú príslušné registre zverejňované, klub/športovec zverejní informácie na webovom sídle alebo formou osobitného bankového účtu. Zároveň platí, že vykazovanie použitia sponzorského musí byť nepretržite verejne prístupné.

Adresu webového sídla musí klub/športovec oznámiť ministerstvu školstva. Ak ide o právnickú osobu môže informácie zverejniť na svojom webovom sídle alebo na webovom sídle národného športového zväzu, ktorého je členom.

Odporúčame Vám uviesť adresu webového sídla, na ktorej klub/športovec zverejňuje zmluvu a použitie sponzorského aj do Zmluvy, a následne archivovať v účtovníctve spolu zo zmluvami aj údaje zverejnené na webe vo vytlačenej forme alebo uložené ako obrázok spolu s faktúrou, napríklad použitie sponzorského v danom roku.

7. Sponzorské a daň z pridanej hodnoty

Z pohľadu zákona č. 222/2004 Z. z. o dani z pridanej hodnoty (ďalej „ZDPH“) je predmetom dane z pridanej hodnoty (ďalej „DPH“) dodanie tovaru alebo služby za protihodnotu v tuzemsku uskutočnené zdaniteľnou osobou, ktorá koná v postavení zdaniteľnej osoby. Nakoľko pri poskytnutí sponzorského nejde o dodanie tovaru alebo služby za protihodnotu, toto dodanie nie je predmetom DPH. Ak by však v tejto súvislosti došlo k zmene legislatívy alebo výkladu finančnej správy, budeme Vás bezodkladne informovať.

Ak chce sponzor poskytnúť sponzorský príspevok je povinný:
– Nemať nedoplatky na daniach, cle, poistnom ani byť v konkurze alebo reštrukturalizácii,
– Vykázať kladný základ dane,
– Overiť si, či klub/športovec je súčasťou národného športového zväzu, národnej športovej organizácie, medzinárodnej športovej organizácie alebo je športovým reprezentantom,
– Zaplatiť sponzorský príspevok,
– Mať evidenciu, ktorá preukáže spojenie jeho mena, loga alebo výrobkov s klubom/športovcom,
– Kontrolovať, či klub/športovec použil sponzorské v súlade s účelom Zmluvy.

Klub/športovec, ktorý prijíma sponzorské je povinný:
– Používať sponzorské v súlade s účelom Zmluvy,
– Pri propagácii sponzora použiť maximálne 10% z hodnoty sponzorského,
– Zverejňovať podpísané zmluvy, ich zmeny a doplnenia,
– Zverejňovať, kedy a akým spôsobom bolo sponzorské použité,
– Oznámiť ministerstvu školstva adresu webového sídla, na ktorom zverejňuje informácie o sponzoroch.

Stiahnuť PDF

Odporúčanie/Záver

Ak Zmluva nie je uzavretá v súlade so Zákonom o športe alebo klub/športovec neplní svoje povinnosti vyplývajúce z tohto zákona, nejedná sa o sponzoring. Poskytnuté prostriedky sa následne preklasifikujú na dar, ktorý nie je daňovo uznaným výdavkom. Z tohto dôvodu Vám odporúčame konzultáciu pri poskytnutí sponzorského so spoločnosťou FINSERVIS TAX, s.r.o..